Vérszegénység leukémia, Leukémia (fehérvérűség)

A leukémiás megbetegedés tünetei | kustanczilia.hu
Betegségleírás A vérszegénység oka nemcsak vashiány! A vér sejtes elemekből és plazmából áll. A sejtes elemek közül a vörösvérsejtek az oxigén szállításáért felelősek, a fehérvérsejtek a fertőzések elleni védelmet látják el, a vérlemezkék trombociták pedig a véralvadásban vesznek részt.

Ezután egy vérvizsgálattal meghatározható a vörösvértestek, fehérvérsejtek, és a vérlemezkék aktuális aránya a vérben. A vérből készített kenet mikroszkópikus vizsgálatával megállapítható a leukémia típusa, azonban pontos diagnózist felállítani csak a csontvelő vizsgálatával lehet.

Vérszegénység - Okos Doboz

A leukémia terápiája Ötféle terápiás formát alkalmaznak a leukémia kezelésébenés a kezelés módját több tényező figyelembevételével határozzák meg a kezelőorvosok.

Ilyen a leukémia típusa, a beteg életkora, általános állapota, betegség kiterjedése és a leukémiás sejtek sajátosságai.

vérszegénység leukémia

A terápiás vérszegénység leukémia kemoterápia Ez a legfőbb kezelési mód. A kemoterápiás szerek az egész szervezetre hatnak.

vérszegénység leukémia

Szájon át, vagy intravénás alkalmazásban kapják a betegek, és akár több szert is lehetséges kombinálni. Az egyik, vérszegénység leukémia a leukémiás sejtek által beszűrt szervrészt, vagy szervet sugározzák be, a másik pedig, amikor csontvelő-transzplantációt megelőző egész testes besugárzást végeznek.

Leukémia tünetei, vizsgálat és kezelése

A donor megválasztása nagyon nehéz, mert a beültetett csontvelőt a beteg szervezete idegen sejtként érzékelheti, így ellene ellenanyagot termelhet, végül "kilükheti" azt a szervezetből. Az átültetéskor vérszegénység leukémia keresztül kerülnek a véráramba az egészséges csontvelő sejtek.

vérszegénység leukémia

Az immunfunkciók helyreállása ennél időigényesebb, akár évig is eltarthat. A beteget ilyenkor a fertőzésektől fokozottabban kell óvni.

vérszegénység leukémia

Ezek az anyagok egészséges szervezetben is termelődnek minimálisan, ha a szervezetet káros behatások, betegségek érik. Így a szervezetet erőteljesebb reakcióra késztetik a rákos sejtekkel szemben. A kezelés befejezése után is rendszeres szakorvosi vizsgálatra van szükség, mivel az esetleges kiújulásokra csak így derülhet fény.

Diagnosztizálás[ szerkesztés ] A leukémiára néha egy rutinvérteszt során derül fény. Amennyiben a betegnek leukémiára utaló értékei vannak, az orvos megpróbálja kideríteni, mi okozza ezeket.

Amennyiben nem jelentkezik áttét, vagy egyéb szövődmény, a páciens öt évvel a kezelés befejezte után gyógyultnak nyilvánítható. Bejelentkezés vizsgálatra.

vérszegénység leukémia

Fontos információk