Vastagbélrák vizsgálata

vastagbélrák vizsgálata

a papilloma

Így zajlik a vastagbélszűrés - 61 ezer mintát már beküldtek A vastagbéldaganatok szűrésére különböző módszerek állnak rendelkezésre.

A legegyszerűbb eljárás vastagbélrák vizsgálata székletben vastagbélrák vizsgálata, szemmel nem érzékelhető úgynevezett okkult vérzés kimutatásán alapul.

Vastagbélrák-szűrés Vastagbélrák-szűrés Ma már a rosszindulatú daganatok jó részét nem tekintjük halálos betegségnek, hiszen korai felfedezés esetén, korszerű terápiás módszerekkel jól gyógyíthatók. Ráadásul szűrővizsgálatok segítségével meg is előzhetjük kialakulásukat.

Ennek elvégzéséhez a patikákban magunk is beszerezhetünk székletvértesztet, vagy háziorvosunkat kérhetjük arra, hogy adjon beutalót a széklet laboratóriumi vizsgálatához. Tudnunk kell, hogy a székletben nem csak a daganat miatt lehet vér - egyéb emésztőszervrendszeri betegségek is állhatnak a vérzés hátterében -ezért a pozitív teszt további vizsgálatokat indokol. Ugyanakkor a negatív székletteszt nem zárhatja ki egyértelműen a daganat lehetőségét!

Megértésüket köszönjük!

Ennek oka, hogy a daganat nem "vérzik" állandóan, illetve az, hogy ez a módszer a még nem vérző rákos elváltozást nem képes kimutatni. Ebből következik, hogy a mintavételek számát növelni kell, illetve a tünetekkel rendelkező egyéneket negatív székletteszt esetén is tovább kell vizsgálni. Pozitív székletteszt esetén gasztroszkópiát gyomortükrözés, esetleges gyomordaganat kimutatásárailletve kolonoszkopiát teljes béltükrözés, a vastagbél vizsgálatára végeznek.

A kolonoszkópia során átvizsgálható a teljes vastagbél közvetlenül, vastagbélrák vizsgálata a gyanús területekről szövettani minta is vehető, az esetlegesen észlelt polipok - a bélfalból a bél üregébe betüremkedő nyálkahártya-növedékek - pedig a vizsgálat közben eltávolíthatók.

hpv vírus és herpesz

A polipok eltávolítása azért fontos, mert ezekből később rosszindulatú daganat fejlődhetne ki. Ilyen esetben már nem tesztet, hanem szintén eszközös vizsgálatot kell végezni.

Legfrissebb anyagaink:

A kolonoszkópiás vizsgálat nem teljes értékű alternatívája a kettős kontrasztos báriumot és levegőt tartalmazó bélfeltöltés irrigoszkópia. Ez utóbbi vizsgálat ugyancsak lehetővé teszi a vastagbél indirekt nem vastagbélrák vizsgálata, hanem a filmen történő áttekintését, de alkalmatlan a gyanús területekről a szövettani mintavételre.

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem vastagbélrák vizsgálata választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást. Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei?

Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?

a fertőzés útja

Fontos információk