Szemrák kezelése. Szemészeti daganatok

Szemészeti daganatok - Budai Egészségközpont

A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

szemrák kezelése

Papp Júlia, szemész Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban szemrák kezelése már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés krioterápiatovábbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást. Az, hogy a számos terápiás lehetőség közül a szem tumoros megbetegedése esetén melyiket választja a szakorvos, több tényező befolyásolja.

Azonosítatlan zsírcsomók a bőr alatt

Ilyen a tumor mérete az átmérő és bedomborodás ultrahangos mérésévelelhelyezkedése pl. Hirdetés Mérlegelni kell, hogy egy funkció nélküli, vak szemért érdemes-e rizikót vállalni a szemműtét helyett egyéb terápiát választva.

A szem daganatainak gyakoribb típusai

Ugyanakkor, ha a betegnek csak egy szeme szemrák kezelése, túl idős vagy kiterjedt áttét igazolt akkor az eltávolítás helyett a sugarazást választják - tudva, hogy nem pusztul el teljes mértékben a tumor, de legalább a beteg egyetlen látó szeme megmarad. Sebészeti terápia Nagy méretű, gyors növekedésű daganat esetén, mely szemrák kezelése közel helyezkedik el a látóidegfőhöz elkerülhetetlen a szemgolyó műtéti szemrák kezelése enucleatio. A szemműtét során meg kell gátolni a daganatsejtek véráramba kerülését.

A szemizmokból kúpot képznek vagy implantátumot rögzítenek és így a szemgödörbe helyezett protézis műszem minimális mértékben mozgathatóvá válik, ami a kozmetikai rehabilitációnál fontos. Sugárterápia A sugárterápia kis és közepes tumorok kezelésére alkalmas.

szemrák kezelése

A leggyakoribb alkalmazási mód és a legkevesebb mellékhatással járó a közeli terápia. Ilyenkor sugárzó izotópot tartalmazó fém lapocskát applikátort illesztenek a szemműtét során a szemgolyó külső felszínéhez, ott ahol a tumor található. A megfelelő sugárdózis leadása után - néhány nap - az applikátort újabb műtéttel eltávolítják.

Erről ismerheti fel a szemdaganatot

Az eljárás előnye, hogy a sugárzó anyag nagyon kis távolságban fejti ki a hatását. A daganat elpusztul, de a környezetében lévő ép szövetek viszonylag megkímélődnek.

szemrák kezelése

Távoli besugárzás tele terápia egyéni elbírálás szerint akkor alkalmazható, ha a közeli terápia nem megoldható, vagy a műtét ellenjavalt. Ha kiújul a daganat A daganatos sejtek burjánzása elindulhat az elhegesedett daganat szélén vagy a közepén. A besugarazott daganatok esetén, szemrák kezelése kis méretű applikátort használtak előfordul a heg szélén a daganat kiújulása. Ha a daganat túl vastag, a legvastagabb, középső része nem kap elég sugárdózist, így a heg ezen részén újul ki a daganat.

Szemdaganatok tünetei és kezelése

A kezelési elv megfelel az elsődleges daganat kezelési elveivel. Lézerterápia A lézerterápia segítségével a daganatot a szemgolyó belseje felől pusztítják el.

szemrák kezelése

Lézerrel biztonságosan elpusztítani csak a kis méretű daganatokat lehet, mely nem terjed a szemgolyón kívül és nincs távoli áttét.

Több lépésben, hetente kell a tumort elpusztítani, a környezete felől kezdve.

Szemdaganatok tünetei és kezelése - HáziPatika

Szemrák kezelése sejteket a hőhatás direkt módon pusztítja el, melynek eredményeként szürkésfehér heg alakul ki. Dióda lézer bevezetésével lehetőség nyílt a környezet számára kíméletesebb "lassú főzés technikájára".

szemrák kezelése

Ilyenkor °C-ra felmelegítve a daganatos sejtek energiatermelése leáll, majd lassan elpusztulnak. A lézerkezelés csökkenti a daganat sugárérzékenységét, tehát elsőként csak olyan esetekben szabad végezni, amikor feltételezhető, hogy önállóan a lézer kezelés biztonságosan elpusztítja a daganatot. Kérdéses esetben inkább a besugarazást választják.

A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

Látássérültek rehabilitációja A csökkent látás miatti megfelelő látás rehabilitáció különböző segédeszközökkel történik. A szemgolyó milyen gyógyszerek féregparaziták ellen műtét utáni kozmetikai korrekció a megfelelő méretű, színű, egyedileg készített műszemmel érhető el. A szemgödörbe terjedő daganat esetén a szemizmokat és a környező lágyrészeket is el kell távolítani - ilyenkor szemüveghez rögzített speciális protézis segít.

Fontos információk