Sárga gomba. Gomba/Ehető gombák/Sárga gyűrűstinóru

Más neve i : - Étkezési érték: ehető gomba. A sárga gyűrűstinóru közepes termetű gombafaj, amely kizárólag vörösfenyők közelében terem, kora nyártól őszig.
Kalapja a sárga különböző árnyalatait viseli magán, kezdetben domború, majd laposra szétterül. Bőre nedvesen nyálkás, szárazon fénylő, könnyen lehúzható a kalapról.
- Prognosztikus gyomorrák
- A sárga rókagomba, tudományos nevén Cantharellus cibarius, nem ismeretlen az ínyenc konyha rajongói előtt.
- Előfordulása[ szerkesztés ] Nyáron és kora ősszel jelenik meg a meleg, esős időszakokban, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem.
- Más neve i : sárgagéva vagy givagomba fűzfagomba, reves cseresznyefagomba, karélyos tinóru, fűzfatüdő, kénsárga gévagomba Étkezési érték: ehető gomba Élő vagy elhalt lombos fákon, ezek vastag ágain telepszik meg; az ártéri erdőkben gyakran jelennek meg.
- Pinterest Google Nyomtatás Május elején tele van a vízpart ezzel az izgalmas, gyakori gombával, amely fiatalon szedhető és ehető is.
- Hasnyálmirigyrák cukorbetegeknél
Jellemző átmérője cm. Termőrétege csöves, sárga, amelyet fiatal korában fehéres fátyol borít, ez a növekedés sárga gomba leszakad.
Tönkje keskeny, puha, gallér díszíti, amely alatt a tönk sötétebb. A gallér könnyen leeshet.
Jellemző magassága cm. Húsa sárga, puha, amely sérülésre általában kissé megzöldül, íze a barackra emlékeztet.
Semmilyen más gombával nem téveszthető össze. Gombás ételnek nem lehet elkészíteni, sárga gomba, nyálkássá és jellegzetes barackillatúvá teszi az ételt.
Egyes vidékeken azonban lekvárt készítenek belőle, Bulgáriában pedig kompótként fogyasztják. A saját gyűjtésű gombát felhasználás előtt feltétlenül vigyük el gombavizsgálatra, amit Magyarországon magánszemélyeknek — a kijelölt piacokon — ingyen elvégeznek!