Prosztatarák brca. Örökletes emlő- és petefészekrák (BRCA1- és BRCA2-gének) vizsgálata - SYNLAB

Örökletes emlő- és petefészekrák (BRCA1- és BRCA2-gének) vizsgálata

Az emlőrák és a prosztatarák közötti kapcsolat Szerző: Független Hírügynökség Gyakoribb a prosztatarák azokban a családokban, amelyekben több női rokonnál is előfordult emlőrák - állapították prosztatarák brca ausztrál tudósok.

humán papilloma vírus nők kezelésében

Azt találták, hogy a mellrák egyik okozója, a BRCA2 jelű gén mutációja megnégyszerezi a prosztatarák előfordulását is. A kutatásról hétfőn jelent meg beszámoló az amerikai Clinical Cancer Research című tudományos folyóiratban.

lábszemölcs növekszik

Hirdetés Az orvosok 10 éven át kísértek figyelemmel olyan családokat, amelyekben többször is előfordult emlő- vagy petefészekrák. Észrevették, hogy ugyanezekben a családokban a férfiaknál a prosztatarák is gyakoribb.

hogy a rák a legrosszabb

Ezekben a családokban örökölten jelen volt a BRCA2 jelű gén mutált változata. Kiderült, hogy azoknál a prosztatarák brca, akiknél a BRCA2 jelű gén mutált változata van jelen, négyszer nagyobb a prosztatarák kockázata, mint általában a lakosságban.

féreghajtó rendszer

Sőt, amikor a prosztatarákot ez a génmódosulás idézi elő, akkor a betegség sokkal agresszívabb a szokásosnál. A kutatók megállapítása szerint fokozott mértékben leselkedik a prosztatarák azokra a férfiakra, akiknek több női rokonuknál is előfordult emlő- illetve petefészekrák. Az ausztrál orvosok ezért azt tanácsolják azoknak milyen helmintás tabletták férfiaknak, akik tudnak a családjukban előfordult emlőrákos esetekről vagy a BRCA2 jelű gén mutációjáról, forduljanak genetikus szakorvoshoz.

vulvar condyloma kezelése

A prosztatarák a fejlett országokban az egyik leggyakoribb rák a férfiaknál.

Fontos információk