Ostor hossza, Ostor (eszköz)

ostor hossza

Nagy karikás ostor Szkíta webáruház Ostor hossza, Ostorkészités Ostor eszköz Ez a szócikk az ember által használt eszközről szól.

ostor hossza

Hasonló címmel lásd még: Ostor egyértelműsítő lap. Ez a szócikk vagy szakasz elsősorban magyarországi nézőpontból tárgyalja a témát, és nem nyújt kellő nemzetközi kitekintést. Kérünk, segíts bővíteni a cikketvagy jelezd észrevételeidet a ostor hossza.

Karikás ostor Karikás ostor webáruház Ostor hossza Ez a szócikk az ember által használt eszközről szól.

Az ostor egy fa nyélből és ráerősített szíjból álló eszköz, mely papillomavírus na jazyku állatok terelésére, illetve fegyverként szolgált[ forrás? Karikás ostor Karikás ostor webáruház Megfelelően használva jellegzetes csattanó hangot ad ki.

ostor hossza

Ez volt az első ember alkotta eszköz, mely átlépte a hangsebességet. Tereléskor elsősorban hangját használták, ostor hossza a jószág megütése volt elsődleges célja. Fajtái[ szerkesztés ] Két alaptípusa van: rövid nyelű, amelyet pásztorokvalamint egy hosszú nyelvű, amelyet a szekerező-kocsizók használtak, és béresostor néven is ismert.

ostor hossza

A pásztorok által használt rövid nyelűt nevezik nehéz ostornak, kancsikának, korbácsnak ostor hossza, bár legelterjedtebb és szaknyelvi neve a ostor hossza.

Utóbbi név onnan származik, hogy e típusú ostort gyakran — bár korántsem általánosan — forgó karika közbeiktatásával ostor hossza a nyeléhez.

  1. Ostor hossza Ostor eszköz Ostor eszköz Készítettek vadásztáskát, tölténytáskát, pisztolytáskát, szájkosarat, patavédõ ostor hossza.
  2. Elérhetőség Mi az ostor?
  3. Ez a szócikk az ember által használt eszközről szól.
  4. Magyar Néprajzi Lexikon / Ostor hossza
  5. Parazita készítmények a kertészkedéshez
  6. Navigációs menü Ostor hossza Készítettek vadásztáskát, tölténytáskát, pisztolytáskát, szájkosarat, patavédõ papucsot.

A karikást leginkább a csikósok használják, ostor hossza jelvénye, címere, de más pásztorok is alkalmazzák. Másodlagos menü A karikás faragással, szíjfonatokkal, sallangokkal, pillangókkal díszített. A karikás sok ostor hossza tevődik össze, s tájanként igen változatos az egyes részek elnevezése.

ostor hossza

Általánosnak mondható a nyélhez erősítő ostor hossza neve: a telek. A karikás derekát kötél köré 6, 8 vagy 12 vékony szíjból, ágból fonja a pásztor.

Vándornyakas kis karikás ostor Készítettek vadásztáskát, tölténytáskát, pisztolytáskát, szájkosarat, patavédõ papucsot. Csináltak szíjat bocskorhoz, tarsolyhoz, korcsolyához, pokróchoz, bokavédõhöz, hintó tartónak. De az õ munkájuk lett az ostorok készítése is. Az ostornak számos fajtáját használták, és használják ma is.

Az ehhez csatlakozó csapó egyes szíjból áll, a csapó végére kerül a sudár, ami a cserdítéskor a durranó hangot adja. A szekerező, kocsizó béresostor egyszerűbb, nyele nemcsak hosszabb, hanem vékonyabb — a karikással szemben —, a nyél is hajlékony.

ostor hossza

A kocsizó ostor szíjból, az ökörhajtó ostor általában kenderkötélből készült. Ismertebb elnevezései még: karikás ostor, csikósostor, nehézostor, pásztorostor, kanászostor.

Ostor hossza, Ostorkészités

Két részből, a tulajdonképpeni ostorból – amely szíjból készül – és a rövid, rendesen alkar hosszúságú, gyakran díszített ostor hossza áll. Nevét az ostor több tagból álló nyaki részét összekapcsoló réz- vagy vaskarikákról kapta. Magyar néprajzi lexikon III. Ortutay Gyula. Budapest: Akadémiai.

Ostor eszköz Készítettek vadásztáskát, tölténytáskát, pisztolytáskát, szájkosarat, patavédõ ostor hossza. Csináltak szíjat bocskorhoz, tarsolyhoz, korcsolyához, pokróchoz, bokavédõhöz, hintó tartónak. De az õ munkájuk lett az ostorok készítése is.

Készítettek vadásztáskát, tölténytáskát, ostor hossza, szájkosarat, patavédõ papucsot. Csináltak szíjat bocskorhoz, tarsolyhoz, korcsolyához, pokróchoz, bokavédõhöz, hintó tartónak.

Karikás ostor meg az öreg

De az õ munkájuk lett az ostorok készítése is. Az ostornak számos fajtáját használták, és használják ma is. A szíjgyártó megtanulta az egyszerû suhogó, de a díszes karikás ostor fonását is.

ostor hossza

Fontos információk